Slide 1 slide 2 Slide 3
Stemgebruik

Het niet goed kunnen spreken doordat u stemklachten heeft, is heel vervelend. U bent niet goed verstaanbaar en het kost veel moeite om te spreken. Langdurige stemklachten kunnen het gevolg zijn van stembandafwijkingen. De belangrijkste zijn:

Stembandknobbeltjes: speldeknop-grote verdikkingen op de stemband ontstaan door bepaalde vormen van verkeerd stemgebruik. Ook treedt daarbij vaak een slechte sluiting van de stembanden op tijdens het spreken waardoor heesheid ontstaat. Verwijderen van stembandknobbeltjes heeft  weinig zin; verbetering van de stemfunctie met logopedische behandeling is dan nodig.

Stembandpoliep: door een combinatie van ontstekingen in de luchtwegen en stemmisbruik kan een plaatselijke bloeding of beschadiging van een stemband optreden. Hierdoor kan een beperkte verdikking ontstaan die tijdens het spreken vaak groter wordt. Vooral als de poliep tussen de stembanden ligt (dit moet door een KNO-arts geconstateerd worden) treedt er heesheid op. Verwijdering van de poliep, soms in combinatie met logopedie, is dan de behandeling.

Stembandcyste: een cyste is een blaasje met vocht, dat direct onder de oppervlakte van de stemband ligt.

Reinke's oedeem: roken en stemmisbruik vormen de belangrijkste oorzaken van een chronische verdikking van de gehele stemband. Onder het slijmvlies van de stemband ontstaat dan een ophoping van weefselvocht als bij een blaar. Trilling van de stembanden in de hogere tonen is hierdoor slecht mogelijk. De spreekstem wordt lager en licht hees. Als de stembanden erg gezwollen zijn moet het uitgerekte slijmvlies en het oedeemvocht verwijderd worden. Stemhygiëne en stoppen met roken voorkomen dan een recidief.

Enkele weinig voorkomende larynxafwijkingen zijn: chronische laryngitis, stembandverlamming, larynxpapillomen, larynxafwijkingen door in- of uitwendige beschadiging, kwaadaardige afwijkingen.

De stembehandeling zal bestaan uit uitleg van de werking van de stem, stemhygiënische maatregelen en oefeningen om de stem weer optimaal te laten klinken. Daarnaast kan de logopedist aan de larynx voelen of de spieren rond de larynx te gespannen zijn (larynxmanipulatie). Hij/zij kan door middel van zachte technieken de spieren rond de larynx los maken. Regelmatig is er een samenwerking met de KNO-arts om een zo optimaal resultaat te verkrijgen.

 

 

Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 12:15 en 12:45 direct te bereiken op 0164-244316.
Op andere tijden kunt u op dit zelfde nummer uw boodschap inspreken. Maar uw kan ook hierboven op 'afspraak maken' klikken en uw gegevens achterlaten. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Openingstijden

Wij zijn alle werkdagen geopend:

Maandag: 8:30  -  17:30
Dinsdag: 8:30  -  17:30
Woensdag: 8:30  -  17:30
Donderdag: 8:30  -  17:30
Vrijdag: 8:30  -  17:30

 

Verhinderd?

Indien u verhinderd bent moet u dit uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons laten weten.
Als u later afzegt zal deze behandeling bij uzelf in rekening worden gebracht. Wij kunnen deze kosten niet in rekening brengen bij de zorgverzekeraars. Bij niet, of niet tijdig, afmelden zijn wij genoodzaakt het tarief van de behandeling rechtstreeks bij u in rekening te brengen.

 

LOGOPEDIEPRAKTIJKEN BERGEN OP ZOOM


Adres:
Logopediepraktijk Rinske Colenbrander
Bredasestraat 4
4611 CG Bergen op Zoom
Tel:
0164-244316

 

Adres:
Kakelbont Kinderpraktijk
Voormalige Melkfabriek Kamer 118
Bruinevisstraat 32
4611 HJBergen op Zoom
Tel:
0164-244316