Slide 1 slide 2 Slide 3

Wat is Sensomotorische Informatieverwerking?

Sensomotorische informatieverwerkingsproblemen of wel zintuigelijke afweer is eenvoudigweg een overdreven beschermingsreactie op zintuiglijke prikkels. Het is een verkeerde waarneming die er bijvoorbeeld voor zorgt dat onze kleren aanvoelen als spinnen op onze huis en dat een trap op een rotswand lijkt. Je kunt mensen met sensomotorische informatieproblemen beschrijven als soms overactief, emotioneel, onevenwichtig en/of juist op zoek naar zintuiglijke prikkels. Ieder mens heeft zijn eigen manier van reageren. Er kan een afweer bestaan tegen één type waarneming of tegen vele soorten indrukken.

Als iemands gedrag overheerst wordt door sensomotorische informatieverwerkingsproblemen, kunnen andere sociaal/emotionele symptomen optreden. Deze secundaire effecten vormen een nieuw probleem dat op zichzelf staat maar met het eerste samenhangt. Slechte gewoonten en aangeleerde angsten kunnen hardnekkig blijven bestaan als ze niet apart worden behandeld.

Ieder mens met sensomotorische informatieverwerkingsproblemen ontwikkelt zijn eigen gedragskenmerken. Deze bestaan meestal uit een combinatie van het vermijden en het opzoeken van zintuiglijke prikkels.

 

Sensomotorische Intergratie

Zintuiglijke prikkels

Mensen met afweer voor gevoelsprikkels proberen te vermijden dat anderen hen aanraken en raken liever zelf iemand aan. Zij raken regelmatig over hun toeren van of verzetten zich tegen het wassen of knippen van hun haar. Vaak kunnen deze kinderen bepaalde kleren, merkjes of nieuwe kleding niet verdragen. Ze kunnen een hekel hebben aan het dicht op anderen staan en vermijden plaatsen waar veel mensen tegelijk zijn. Zij kunnen geprikkeld raken als er mensen  per ongeluk tegen hen opbotsen. Vaak vinden zij het vervelend om hun handen of voeten vies te maken. Ze kunnen zonder reden lomp lijken. Sommigen kunnen expres tegen dingen oplopen of botsen en daarbij vernielingen aanrichten om daarmee gevoelsprikkels te krijgen of ze lijken ondergevoelig voor bepaalde prikkels of pijn.

Sommige kinderen houden niet van bepaalde substanties of smaken en vermijden deze. Ze kunnen gevoelig zijn voor sterk gekruid of "heet" voedsel; vermijden speelgoed in hun mond te stoppen; verafschuwen tandenpoetsen en wassen van hun gezicht.

Er zijn ook kinderen die angst hebben voor verandering in houding of beweging. Deze kinderen zijn vaak bang om met hun voeten los te komen van de grond (bijv. bij schommelen) of om hun hoofd achterover te doen.

Sommige kinderen hebben een overgevoeligheid voor bepaalde geluiden en dat kan angstige reacties veroorzaken op herrie zoals van stofzuigers, motoren, sirenes, enz. Deze kinderen maken soms zelf heel veel lawaai om ander geluid buiten te sluiten.

Problemen op sensomotorisch vlak kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een kind. Dit kan leiden tot spraak- en/of taalproblemen. Daarom zal bij het kennismakingsgesprek en anamnese gevraagd worden naar eventuele sensomotorische problemen.

 

 

Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 12:15 en 12:45 direct te bereiken op 0164-244316.
Op andere tijden kunt u op dit zelfde nummer uw boodschap inspreken. Maar uw kan ook hierboven op 'afspraak maken' klikken en uw gegevens achterlaten. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Openingstijden

Wij zijn alle werkdagen geopend:

Maandag: 8:30  -  17:30
Dinsdag: 8:30  -  17:30
Woensdag: 8:30  -  17:30
Donderdag: 8:30  -  17:30
Vrijdag: 8:30  -  17:30

 

Verhinderd?

Indien u verhinderd bent moet u dit uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons laten weten.
Als u later afzegt zal deze behandeling bij uzelf in rekening worden gebracht. Wij kunnen deze kosten niet in rekening brengen bij de zorgverzekeraars. Bij niet, of niet tijdig, afmelden zijn wij genoodzaakt het tarief van de behandeling rechtstreeks bij u in rekening te brengen.

 

LOGOPEDIEPRAKTIJKEN BERGEN OP ZOOM


Adres:
Logopediepraktijk Rinske Colenbrander
Bredasestraat 4
4611 CG Bergen op Zoom
Tel:
0164-244316

 

Adres:
Kakelbont Kinderpraktijk
Voormalige Melkfabriek Kamer 118
Bruinevisstraat 32
4611 HJBergen op Zoom
Tel:
0164-244316